Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

‘Negatieve communicatie vergroot kans herhaling partnergeweld’

07-12-2011

Slachtoffers van partnergeweld die zelf agressief reageren, bijvoorbeeld schelden, schreeuwen of hun partner eveneens bedreigen, lopen een groter risico om opnieuw slachtoffer te worden van fysiek partnergeweld. Dat stelt psychologe Karlijn Kuijpers, die aanstaande vrijdag promoveert met het proefschrift 'Risky relationships. Victims’ risk of revictimization of intimate partner violence'.

In haar proefschrift onderzoekt Kuijpers hoe kenmerken van slachtoffers zelf het risico op herhaald partnergeweld beïnvloeden. De bevindingen uit haar onderzoek suggereren dat het partnergeweld dat sommige slachtoffers ervaren, beïnvloed kan zijn door een zogenoemde ‘negatieve communicatiestijl’ van het slachtoffer. Zo blijkt dat psychische problemen van het slachtoffer, zoals (kenmerken van) borderline, de kans op herhaling van ernstiger partnergeweld versterken. Ook wanneer slachtoffers zelf agressief worden, bijvoorbeeld schreeuwen naar de partner of bedreigingen uiten, vergroot dit de kans op geweld.

De onderzoekster benadrukt dat het niet gaat om uitlokkend gedrag van het slachtoffer, de verantwoordelijkheid voor het geweld blijft altijd bij de pleger liggen. De pleger kan er immers ook voor kiezen anders te reageren dan met geweld. Kennis over risicofactoren bij slachtoffers is echter belangrijk om slachtoffers sterker en weerbaarder te maken tegen toekomstig partnergeweld.