Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

ASHG Kop van Noord-Holland blij met huisverbod

09-12-2011

Het opleggen van tijdelijke huisverboden werpt zijn vruchten af. Dat stelt projectleider van het advies- en steunpunt huiselijk geweld in de Kop van Noord-Holland, Marja de Kinderen, vandaag in het Noordhollands Dagblad. Van de 90 huisverboden die sinds februari 2009 in de regio zijn uitgedeeld, zijn acht plegers opnieuw de fout in gegaan.

De Kinderen is tevreden met dit resultaat. "Kennelijk helpt het, al moet je daar heel erg voorzichtig in zijn. Voor een betere inschatting moet je over tien jaar eigenlijk weer eens kijken." In de Kop van Noord-Holland gaan de meeste partners die te maken hebben gehad met een huisverbod, niet uit elkaar. Zij willen hun relatie voorzetten.

Vinger aan de pols

"Voordat iemand terug naar huis keert, vindt er met alle partijen een gesprek plaats en worden er afspraken gemaakt", aldus De Kinderen in het Noordhollands Dagblad. "Na een maand bellen we, na drie maanden weer. Om toch een vinger aan de pols te houden. Slachtoffers kunnen uiteraard altijd zelf contact zoeken."

Aangiftes en meldingen

Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Kop van Noord-Holland heeftin 2011 825 meldingen van huiselijk geweld gehad; 25 meer dan vorig jaar. Bij de politie Noord-Holland Noord is dit jaar tot nu toe 223 keer aangifte gedaan van huiselijk geweld in de Noordkop, 34 keer minder dan over heel 2010.

Die cijfers zijn volgens GGD-manager Helen Veenendaal het topje van de ijsberg . "Op basis van deskundig onderzoek zouden in deze regio bijna 11.000 mensen slachtoffer moeten zijn, een veelvoud van wat er aan het licht komt", stelt zij in het Noordhollands Dagblad. Het gaat om zo'n 8.000 mishandelde personen door relationeel geweld, circa 2.300 gevallen van ouderenmishandeling en ongeveer 600 kinderen die zijn geslagen of erger.