Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Fier Fryslân start eigen Sports Academy

10-03-2011

Fier Fryslân, expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties, heeft een eigen Sports Academy opgezet voor meiden die op de vlucht zijn voor geweld. Meiden die in de veilige opvangvoorziening van Fier verblijven krijgen middels dit programma de kans om in reguliere sportclubs te sporten. Het doel: de meiden een gezonde basis geven om hun leven weer op te pakken.

"Sporten is een geweldige manier om je goed te voelen", zegt projectleider Annemarie van Rijn. "Het betekent niet alleen een fitter lichaam en een gezondere geest, maar ook: weer meedoen met de samenleving en sociale contacten leggen. En dat is precies wat onze meiden zo nodig hebben. Bewegen is bewezen goed voor getraumatiseerde mensen. Je hersenen maken bepaalde stoffen aan die een positieve uitwerking hebben op het trauma en het zelfs verminderen. Bovendien: onze meiden verblijven 24 uur per dag in een opvangvoorziening, het is goed om zo nu en dan deze setting te kunnen verlaten. Even niet met je problematiek bezig zijn, maar met je gezonde ik."

Toekomst

Fier heeft inmiddels enkele pilots gehouden en de resultaten daarvan zijn positief. Deze zomer doen twee damesteams van Fier mee aan de Dutch Homeless Cup, een landelijk straatvoetbalevenement. Van Rijn: "Je ziet de meiden opbloeien tijdens het sporten. Ze geven zelf aan dat ze gedurende dat potje voetbal even nergens aan hebben gedacht en dat ze het gevoel hebben weer te leven. Dat geeft aan dat we goed zitten. In de toekomst willen we uitbreiden: al onze cliënten moeten straks kunnen deelnemen aan de Fier Sports Academy."

Voordat de meiden naar een sportclub worden verwezen, volgen ze zes weken lang movementtherapy. Deze therapievorm, speciaal door Fier ontwikkeld, laat de meiden kennismaken met bewegen. "Movement is een mooie manier om gedoceerd te beginnen", weet Van Rijn. "Na jaren lange stress is een meisje vaak vermoeid en depressief. Door middel van gedoceerde beweging is een opwaartse spiraal mogelijk. Het is bovendien een gedegen voorbereiding op de vervolgsport. De meiden hebben al enige conditie, de spieren zijn wat gewend en dat geeft dus minder kans op blessures."

Samenwerking sportclubs

Fier heeft voor dit project de samenwerking gezocht met vele sportclubs uit de regio. Deze clubs nemen de meiden op als 'normale' sporters en geven, als dat nodig is, wat extra begeleiding. Hierin biedt Fier ondersteuning. Belangrijk is dat het accent tijdens het sporten ligt op het plezier en de mogelijkheden van de meiden, niet op hun speciale situatie. De Fier Sports Academy wordt gesubsidieerd door Rabobank Foundation, VSB Fonds en Jeugdsportfonds. Cambuurspeler Mark de Vries is ambassadeur van de Fier Sports Academy. Onderzoeker Ruud Bosscher van de Vrije Universiteit is als adviseur bij dit project betrokken.