Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Sterke stijging meldingen huiselijk geweld Alphen

11-03-2011

Het aantal meldingen van huiselijk geweld in en rond de gemeente Alphen aan den Rijn is sinds 2005 bijna verdubbeld. Zes jaar geleden werden in Alphen 214 incidenten gemeld, in 2010 waren dat er 402. Dat blijkt uit een onderzoek van GGD Hollands Midden. Volgens de GGD gaat het waarschijnlijk om een ‘registratie-effect’.

Nieuwe manier van registreren

In juni 2009 is de politie overgegaan op een nieuwe manier van registreren. "Politiemedewerkers moeten wennen aan het nieuwe systeem en verkeerde registraties kunnen achteraf niet worden gecorrigeerd. Dat maakt vergelijken met vorige jaren lastig", meldt de GGD Hollands Midden vandaag in het Algemeen Dagblad. Ook de grotere bekendheid van het Steunpunt Huiselijk Geweld zou een belangrijke oorzaak voor de toename zijn.

De gezondheidsdienst heeft 2005 als uitgangspunt genomen, want voor dat jaar schaarde de politie meldingen van mishandeling van volwassenen binnenshuis nog onder de algemene noemer geweld. Onder de geregistreerde incidenten huiselijk geweld vallen nu verschillende vormen van geweld in huiselijke kring, zoals bedreiging, mishandeling, verkrachting, incest, gijzeling, vernieling en stalking.

Kindermishandeling

Ook het aantal aangiftes van kindermishandeling bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) is in Alphen de afgelopen jaren sterk gestegen. Met 277 meldingen staat Alphen op de tiende plek op de ranglijst van Nederlandse gemeenten. Dat aantal lag voor 2009 tientallen meldingen lager.

De GGD vindt dit een positieve ontwikkeling, aangezien de problematiek zo beter zichtbaar wordt gemaakt. Afspraken tussen politie en AMK om huiselijk geweld waarbij kinderen betrokken zijn, te melden, vormen volgens de GGD de verklaring voor het hoge aantal meldingen.