Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Prinses Máxima opent Oranje Huis Alkmaar

13-07-2011

Prinses Máxima opent op 30 augustus de nieuwbouw van het eerste Oranje Huis in Alkmaar. In dit Blijf van m’n Lijf Huis Nieuwe Stijl staat een nieuwe aanpak van huiselijk geweld centraal: niet meer geheim maar midden in de buurt, gericht op het hele gezin met hulp op maat.

Voorbereidingswerk

Na ruim zes jaar voorbereidingswerk, is volgens initiatiefnemer Blijf Groep echte hulp op maat mogelijk voor iedere cliënt in Noord-Holland, omdat alle typen hulp in één gebouw worden gebundeld: advies en hulp, crisisopvang én begeleid wonen. Doordat het adres niet geheim is, kunnen cliënten bezoek ontvangen en kunnen partner- en gezinsgesprekken tot een belangrijke doorbraak leiden in de geweldspiraal. Daarbij is veiligheid een belangrijke voorwaarde. Bij extreem onveilige situaties wordt uitgeweken naar alternatieve locaties. Het Oranje Huis verbindt zich actief met de buurt, vanuit de visie dat sociale cohesie en ontmoeting de veiligheid bevordert. De cliënten worden gestimuleerd om activiteiten te ondernemen in de buurt.

Rondleiding

Prinses Máxima krijgt een rondleiding door het Oranje Huis van mevrouw Van den Brink, directeur-bestuurder van Blijf Groep. De prinses spreekt met bewoners en medewerkers en bezoekt onder andere de kinderactiviteitenruimte. In het Oranje Huis is geen sprake meer van het kleinbehuisde groepswonen. Cliënten krijgen privacy met een eigen wooneenheid. Gescheiden van de ruimtes waar hulpverlening plaatsvindt om even op adem te komen en met professionele hulp naast de voordeur te werken aan een toekomst zonder geweld.

Het eerste Oranje Huis is gerealiseerd met steun van het Ministerie van VWS, de Provincie Noord-Holland, de Gemeente Alkmaar, Wooncorporatie Woonwaard, Marc Prosman Architecten en vele andere fondsen en sponsoren. De officiële opening op 30 augustus is voor alle partijen de eerste gelegenheid om het resultaat te zien van de nieuwbouw waaraan zij hebben bijgedragen.

Verdere uitrol

Het Oranje Huis is een innovatief concept binnen de vrouwenopvang; nieuw in Nederland. Maar ook internationaal is er al veel belangstelling getoond. Met Duitsland vindt intensief contact plaats en ook Turkije heeft interesse getoond. In het najaar wordt door Blijf Groep de Oranje Huis Methodiek landelijk ter beschikking gesteld in de vorm van een nieuwe publicatie en een werkconferentie.