Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Veldhuijzen: misbruik gehandicapten in meldcode

14-11-2011

Seksueel misbruik valt nadrukkelijk ook onder geweld in huiselijke kring, zo stelt staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid), in reactie op een rapport dat ze vrijdag kreeg over misbruik bij mensen met een handicap. Zij wil seksueel geweld tegen mensen met een beperking dan ook opnemen in de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling. Dat heeft ze in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Beperkt weerbaar

Het rapport externe linkBeperkt weerbaar wijst uit dat mensen met een verstandelijke beperking veel vaker seksueel geweld hebben meegemaakt dan anderen. Van de vrouwen met een verstandelijke beperking heeft 61 procent een vorm van seksueel geweld meegemaakt die varieert van kwetsend aangeraakt worden tot verkrachting.

Bij verstandelijk gehandicapte mannen ligt dat percentage op 23. De daders zijn veelal bekenden uit de huiselijke kring, maar ook om zorgmedewerkers. Volgens Veldhuijzen van Zanten ligt de oplossing daarom bij verschillende betrokkenen, zoals zorginstellingen, scholen en de overheid.

Debat

PvdA-Kamerlid Khadija Arib is absoluut niet tevreden met het antwoord van de bewindsvrouw. “Elk gevoel van urgentie ontbreekt bij deze staatssecretaris. Dat zij een meldplicht aankondigt, is niet nieuw. Instellingen zijn verplicht seksueel misbruik te melden, maar zij doen het niet.” Arib wil een debat met de staatssecretaris over wat zij concreet gaat doen om seksueel geweld tegen mensen met een verstandelijke beperking tegen te gaan.