Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Politie pikt signalen kindermishandeling onvoldoende op

15-04-2011

De politie laat forensisch onderzoek bij signalen kindermishandeling veel te vaak achterwege. Dat blijkt uit een vertrouwelijk justititie-rapport, dat de researchredactie van RTL Nieuws heeft weten te bemachtigen.

Te weinig kennis

De politie blijkt jaarlijks in zo'n 150 gevallen gespecialiseerde forensisch artsen in te schakelen, terwijl daar eigenlijk in minimaal 500 tot 1500 zaken aanleiding voor is. Agenten zouden te weinig kennis hebben om kindermishandeling goed op te sporen. En een aantal korpsen zou de onderzoeken ‘te duur’ vinden. Forensisch artsen vinden dit zorgelijk.

Maatregelen

De Raad van Korpschefs ontkent te weinig forensisch experts in te schakelen en zegt dat geld absoluut geen rol speelt. Wel geeft de politie toe dat de opsporing van kindermishandeling beter kan.

In een reactie eisen CDA en VVD dat het kabinet direct maatregelen neemt om de opsporing van kindermishandeling door de politie te verbeteren.

Meer informatie en het rapport 'Behoefte aan forensische pediatrie in Nederland' is te vinden op de externe linkwebsite van RTL Nieuws.