Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Miljoenen Europese ouderen mishandeld

17-06-2011

In Europa worden jaarlijks minstens 4 miljoen ouderen geslagen, geschopt, gestoken of wordt bij hen brandwonden aangebracht. Dat staat in een rapport van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO dat gisteren is gepresenteerd. Naar schatting sterven er ieder jaar 2500 ouderen door toedoen van familieleden.

Eerste rapport

Het is het eerste rapport over de omvang en oorzaken van ouderenmishandeling. Het rapport beschrijft de situatie in 53 Europese landen met samen 8880 miljoen inwoners. Zsuzsanna Jakab, WHO-directeur voor Europa noemt de uitkomsten van het rapport erg schokkend. "Het misbruik verwoest de levens van ouderen. Het raakt hun mentale en fysieke welzijn in een periode dat ze erg kwetsbaar zijn. De Europese bevolking vergrijst snel en overheden moeten dit probleem dringend aanpakken."

Taboe

Demente en gehandicapte ouderen lopen meer risico op mishandeling, ook binnen een gezin.
Volgens het rapport komen incidenten ook vaker voor bij de armste delen van de samenleving. Volgens de WHO is ouderenmishandeling is nog vaak een sociaal taboe. Het wordt vaak genegeerd of onderschat in veel landen. De WHO adviseert landen daarom om nationaal beleid tegen ouderenmishandeling op te stellen. Ook het verzamelen van gegevens en de hulpverlening moet beter, vindt de VN-organisatie.

Meldpunt

In Nederland heeft de externe linkInspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) woensdag een meldpunt geopend voor ouderenmishandeling door zorgpersoneel, zoals medewerkers van verpleeghuizen. Voor ouderen die mishandeld worden door familieleden is er het Steunpunt Huiselijk Geweld.