Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Zwaardere straf voor geweld onder invloed

25-03-2011

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil geweldsdelicten die onder invloed van alcohol of drugs worden begaan, zwaarder bestraffen. Hij wil zo vooral het geweld in het uitgaansleven en rond grote evenementen aanpakken, maar de strengere straffen moeten ook huiselijk geweld indammen.

Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van de geweldsmisdrijven wordt gepleegd onder invloed. In bijna de helft van die gevallen gaat het om zwaar geweld tegen slachtoffers. "Het gebruik van alcohol of drugs is geen excuus voor geweld", aldus Opstelten. "Het brengt juist meer verantwoordelijkheid met zich mee." De minister hoopt met de maatregel te voorkomen dat daders in herhaling vallen. De Kamer had eerder om een hardere aanpak gevraagd.

Om alcohol en drugs te kunnen aanmerken als strafverzwaringsgrond, gaat de politie het gebruik ervan bij geweld registreren. Daarvoor krijgt ze ook de bevoegdheid om drugs- en alcoholtesten af te nemen bij verdachten van geweld. Hiervoor wil de minister het Wetboek van Strafvordering aanpassen. Hij heeft vandaag de Tweede Kamer hierover geïnformeerd.