Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Digitale wegwijzer opvangplaatsen

26-04-2011

Mensen die dringend opvang nodig hebben, kunnen vanaf vandaag via opvangatlas.nl snel de juiste hulp op de juiste plek te vinden. Dit digitale instrument van de Federatie Opvang is onder andere bedoeld voor slachtoffers van huiselijk geweld, ex-gedetineerden en zwerfjongeren.

Moderne opvolger

externe linkOpvangatlas.nl is de moderne opvolger van het Vademecum Opvang: een boek van zevenhonderd pagina’s, waarvan de laatste editie verscheen in 2004. “Zo’n gids is niet meer van deze tijd” , stelt initiatiefnemer en projectleider Marc Clarijs van de Federatie Opvang. Het grote voordeel van een digitale wegwijzer is volgens hem dat de informatie elk moment aangepast kan worden en de gegevens dus altijd actueel zijn.

Bovendien kan iemand die hulp nodig heeft snel een geschikte instantie vinden in zijn eigen woonplaats. In grote steden kan ook per wijk worden gezocht. Clarijs: “Als iemand zijn postcode invult, en daarnaast ook nog de juiste trefwoorden aanvinkt, verschijnt er automatisch een adres op het scherm, plus de diensttijden van de desbetreffende instantie."

Hulpverleners

Opvangatlas.nl is ook bedoeld voor hulpverleners. Zij krijgen extra informatie te zien, bijvoorbeeld over het aantal beschikbare plekken van een bepaald opvangadres. Deze informatie niet voor iedereen toegankelijk.

Momenteel staat er op de website alleen nog informatie van de leden van de Federatie Opvang, zo’n vijfenzeventig instellingen voor maatschappelijke opvang. In de loop van dit jaar zullen andere instanties gevraagd worden om zich aan te sluiten. Ook gemeenten worden gevraagd om mee te werken aan de site.

Organisaties die geen lid zijn van de Federatie Opvang moeten gaan betalen voor deelname aan Opvangatlas.nl. Hiervoor kunnen ze een abonnement afsluiten. Hoeveel ze betalen hangt af van het aantal locaties dat ze willen aanmelden. Het is de bedoeling dat elke instelling zijn eigen informatie beheert.

De website wordt voor een deel gefinancierd door de externe linkAdessium Foundation.