Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Campagne meldcode huiselijk geweld van start

27-04-2011

Het ministerie van Volksgezondheid lanceert vandaag een campagne om beroepsgroepen te wijzen op de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Die meldcode wordt volgend jaar pas verplicht, maar beroepsgroepen mogen er nu al mee aan de slag.

Campagne

Via de campagne 'Zet de meldcode op de agenda' wil de overheid professionals bewust maken van het belang van de verplichte externe linkmeldcode. Volgens het ministerie van VWS blijkt uit onderzoek dat hulpverleners drie keer zo vaak ingrijpen bij vermoedens van geweld binnen het gezin wanneer er op hun werk zo'n meldcode is.

De meldcode gaat gelden binnen de gezondheidszorg, het onderwijs, de kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg, justitie en politie. De overheid wil managers en professionals nu al stimuleren om de verplichte meldcode in hun organisatie bekend te maken.

Hulpmiddelen

Zij kunnen hiervoor gebruikmaken van de volgende hulpmiddelen:

  • pdf bestandFactsheet (pdf, 761 Kb) met alle informatie over de meldcode overzichtelijk op een rij.
  • pdf bestand5-stappenkaart (pdf, 616 Kb): de 5 stappen van het basismodel in het kort.
  • pdf bestandBasismodel meldcode (pdf, 1,36 MB) met alle informatie over de meldcode van implementatie tot gebruik.

Huiselijkgeweld.nl bevat bovendien een databank Bij- en nascholing Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

Rijks-app

In het kader van de campagne had staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid een primeur: ze presenteerde vandaag de eerste rijks-app, een applicatie voor smartphones. Bezitters kunnen via de app de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling downloaden. externe linkMeer informatie

Voor meer informatie, zie externe linkwww.rijksoverheid.nl.