Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Gemeentelijke eisen voor geheime opvang te streng

28-03-2011

Steeds meer gemeenten eisen dat de geheime opvang voor vrouwen die direct gevaar lopen alleen toegankelijk is voor eigen inwoners. Volgens de Federatie Opvang handelen de gemeenten daarmee in strijd met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).

De Federatie Opvang signaleert een stijgende trend in die eisen, zo meldt zij vandaag in Trouw. “Als de hulpverleners die eisen zomaar inwilligen, is de veiligheid voor die vrouwen en kinderen niet meer te waarborgen.” Het is van belang dat de zogenoemde 'code rood'- vrouwen juist in een andere omgeving worden opgevangen, beaamt een woordvoerder van stichting Wende in de regio Haaglanden in het artikel. “Het is te gevaarlijk voor iemand die vlucht voor eerwraak, een mensenhandelaar of een criminele of psychisch gestoorde partner. Als deze vrouwen binnen hun eigen gemeente moeten worden opgevangen, kunnen ze de straat helemaal niet meer op en kunnen hun kinderen niet meer naar school.”

Elke Nederlandse centrumgemeente heeft wel een geheim opvanghuis. In de Wmo staat dat vrouwenopvang een landelijk functie is, waartoe elke vrouw in gevaar toegang heeft, waar zij ook vandaan komt. Volgende maand houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de vrouwenopvang.