Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Advocaat uithuisplaatsingszaak berispt om handtastelijkheid

28-07-2011

Een klacht die een bewoonster van een opvanghuis tegen haar advocaat had ingediend, is door De Raad van Discipline in Den Haag gegrond verklaard. Tijdens een bespreking had de advocaat haar meerdere malen gevraagd hem te masseren en haar over haar hand en rug geaaid. De advocaat stond zijn cliënt bij in een uithuisplaatsingsprocedure. Hij heeft een waarschuwing gekregen.

De vrouw verbleef tijdelijk in een opvanghuis vanwege huiselijk geweld. Tijdens de bespreking, die plaatsvond in een tuinkamer van dit tehuis, vroeg de advocaat haar om hem op een bepaalde plek in het midden van zijn rug te wrijven. Volgens eigen zeggen deed hij dat vanwege hevige rugpijn, als gevolg van een val door gladheid waarbij hij vlak voor de bespreking plat op zijn rug terecht gekomen was.

Extra waakzaam

De Raad oordeelde echter dat een advocaat de nodige distantie in acht moet nemen ten aanzien van zijn cliënt. In dit specifieke geval heeft de advocaat bij zijn verzoek ook onvoldoende oog gehad voor het feit dat klaagster een verleden heeft dat getekend is door huiselijk geweld. De advocaat had om die reden extra waakzaam moeten zijn om afstand te bewaren.

De Raad van Discipline behandelt tuchtklachten tegen advocaten. De Raad kijkt daarbij onder meer of er sprake is van gedrag dat een behoorlijk advocaat niet betaamt.