Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Vrouwenopvang Nijmegen verhuist naar woonwijk

30-06-2011

Hera vrouwenopvang verruilt haar anonieme pand in het centrum van Nijmegen voor een wooncomplex in een gewone woonwijk. Daar kunnen slachtoffers huiselijk geweld het snelst beginnen met de verwerking, is de gedachte.

Nieuwe stijl

Medio juli gaan alle bewoners over naar Lindenholt, naar een vrouwenopvanghuis nieuwe stijl. In een regulier wooncomplex van woningcorporatie Talis, dat deels is vrijgemaakt voor Hera, worden op dit moment de negentien zelfstandige appartementen ingericht. Ze hebben allemaal een eigen woonkamer, een eigen keuken, een eigen badkamer en één of twee slaapkamers, zodat de vrouwen er straks zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Het is de bedoeling dat woonsituatie zoveel mogelijk lijkt op de situatie vóór de crisis.

Uit isolement

In de nieuwe setting met meer privacy, rust en stabiliteit, kunnen vrouwen sneller beginnen met het verwerken van hun angstige ervaringen, verwacht Hera. Ook zal de hulpverlening 'meer op maat en effectiever zijn' en zal de uitstroom (nu na gemiddeld 153 dagen opvang) versnellen.

"In ons nieuwe opvanghuis willen we de vrouwen nog meer dan voorheen uit het isolement halen, het dagelijkse leven zoveel mogelijk z'n op z'n beloop laten, zoveel mogelijk normaal, zoals het was en zoals het straks weer moet zijn", aldus Nathalie Evelijn Veere van Hera in dagblad De Gelderlander.