Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Eerste Oranje Huis koninklijk geopend

30-08-2011

Prinses Máxima heeft vanmorgen in Alkmaar het eerste Oranje Huis geopend. Als openingshandeling verwijderde de prinses een strik om een oranje kartonnen schaalmodel van een huis. Uit het dak stegen vervolgens oranje ballonnen op.

Het Oranje Huis is een blijf-van-mijn-lijfhuis nieuwe stijl. In het huis zijn twaalf crisisopvangwoningen voor vrouwen en kinderen die thuis met geweld te maken hebben. Ook zijn er negen onderkomens voor begeleid wonen en noodbedden voor acute opvang.

Goede ervaringen

Prinses Máxima liet zich na de openingshandeling ongeveer een uur informeren over de gang van zaken in het Oranje Huis. Zij sprak onder anderen met begeleidsters en met kinderen die in het huis verblijven. Het Oranje Huis is in tegenstelling tot de traditionele blijf-van-mijn-lijfhuizen niet op een geheime locatie gevestigd. Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen er contact houden met hun partner, familie en vrienden.

Dat werkt, zo bleek de afgelopen twee jaar bij wijze van proef in een voormalige Alkmaarse zorginstelling. Volgens Aleid van den Brink, directeur van Blijfhuis Groep - de organisatie achter het Oranje Huis - zijn de ervaringen zo goed, dat de Blijf Groep vurig hoopt in de toekomst nieuwe accommodaties naar Alkmaars model te kunnen openen.

Meer informatie