Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Fier wil Voetbalschool voor jonge slachtoffers van geweld

30-08-2011

Fier Fryslân richt een Voetbalschool op voor jonge slachtoffers van geweld. De Voetbalschool richt zich op plezier, zelfvertrouwen, eigenwaarde en gezond leven. Hiermee wil Fier deze kinderen sterker maken, zodat ze in opstand kunnen komen tegen het geweld dat hun wordt aangedaan.

Voetbalschool

Fier Fryslân is een expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. De Voetbalschool is gericht op kinderen die getuige zijn van de ruzies tussen hun ouders, zelf worden mishandeld en/of gaan gebukt onder seksueel misbruik. Met hulp van Fier kunnen ze de geweldspiraal, die vaak van generatie op generatie wordt overgegeven, doorbreken.

Aanleiding

Kinderen die het slachtoffer zijn van (huiselijk) geweld leven vaak in zeer stressvolle situaties. Ze hebben dringend een uitlaatklep nodig. Sport kan volgens Fier negatieve patronen doorbreken; het maakt kinderen sterker en geeft ze meer zelfvertrouwen. Bovendien: door te sporten maken de hersenen bepaalde stoffen aan die trauma’s helpen bestrijden.

Doel

Doel van de voetbalschool is om kinderen aan het sporten te krijgen en ze zo uit hun stressvolle thuissituatie te halen. Door ze te laten voetballen, wil Fier ze stimuleren, ‘ontzorgen’ en meer eigenwaarde en zelfvertrouwen geven.

Uitvoering

Fier start de Voetbalschool samen met voetbalclub Cambuur. De kinderen trainen één keer per week onder begeleiding van een oud-Cambuurspeler. Ze krijgen een eigen clubtenue, trainen bij het stadion en worden beloond met bijvoorbeeld clinics van profvoetballers en kaartjes voor wedstrijden. Ook worden ze gestimuleerd om lid te worden van een reguliere voetbalvereniging.