Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Actieplan tegen ouderenmishandeling

31-03-2011

‘Ouderen in veilige handen’, zo heet het actieplan van staatssecretaris van Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) ter verbetering van de signalering en ondersteuning van slachtoffers van ouderenmishandeling. De staatssecretaris trekt de komende vier jaar jaarlijks tien miljoen euro uit om misbruik en mishandeling van ouderen tegen te gaan.

Het actieplan voorziet onder meer in een uitbreiding van taken voor de Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld. Verder komt er een campagne en een meldplicht voor mishandeling die is gepleegd door professionals.

Blinde vlek

Veldhuijzen van Zanten wil meer voorlichting om ouderen die met mishandeling te maken hebben ertoe te bewegen hulp te zoeken. Maar ook om de professionele krachten en de 350.000 vrijwilligers in de ouderenzorg beter te informeren. Ouderenmishandeling is nu nog vaak een blinde vlek waar nauwelijks over gesproken wordt. In 2008 kreeg de politie bijna 1100 meldingen van huiselijk geweld bij mensen van 65 jaar en ouder. “We moeten dit met volle kracht bestrijden”, aldus de staatssecretaris.

Mantelzorg

Verder wil de staatssecretaris meer aandacht voor mantelzorgers, die soms overbelast zijn. De AWBZ kent een regeling om bij spoed snel professionele zorg in te zetten. Bij meldingen van ouderenmishandeling door vrijwilligers die het niet meer aankunnen kan hiervan gebruik worden gemaakt.

Meer informatie