Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Kabinetsvoorstel snellere aanpak kindermishandeling

28-11-2011

Ouders die hun kind mishandelen krijgen sneller een hulpverlener over de vloer. Het kabinet introduceert een Amerikaanse methode om kindermishandeling harder aan te pakken. Dit staat in een actieplan tegen kindermishandeling dat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) vandaag naar de Tweede Kamer zullen sturen.

Amerikaanse methode

De Amerikaanse methode houdt in dat artsen, Jeugdzorg en politie bij een melding van kindermishandeling gelijktijdig onderzoek gaan doen naar het voorval. Volgens het kabinet zorgt die methode ervoor dat mishandelde kinderen sneller en beter worden geholpen. Het kabinet wil ook dat ouders die hun kind mishandelen verplicht een opvoedcursus volgen. Dit plan, afkomstig van de ombudsman voor minderjarigen Marc Dullaert, krijgt steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Dat schrijft het AD vandaag.

Dullaert wil dat aanstaande of nieuwe ouders overal in het land opvoedcursussen kunnen gaan volgen. 'Zoals vrouwen ook op zwangerschapsgym gaan, moet het normaal zijn om naar een opvoedcursus te gaan', zegt Dullaert in het AD. Tijdens zo'n cursus kunnen ouders leren hoe ze moeten omgaan met frustraties en onmacht.

Huisverbod

Verder maakt het kabinet ruim 1 miljoen euro extra beschikbaar voor het uitvoeren van het huisverbod. Gemeenten kunnen daarmee daders van huiselijk geweld gedurende tien dagen uit hun huis zetten. Tot nog toe is die sanctie 7000 keer opgelegd en dat blijkt een succes. Verder krijgt de Nationale Rapporteur Mensenhandel, Corinne Dettmeijer, ook de bevoegdheid om te kijken naar seksueel misbruik van kinderen.