Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Aantal huisverboden neemt nog steeds toe

03-01-2012

Het huisverbod wordt steeds vaker opgelegd. In 2011 moesten bijna drieduizend plegers van huiselijk geweld gedwongen hun huis verlaten. Dat zijn bijna zestig huisverboden per week. Twee jaar geleden waren dat er nog zo'n veertig. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De Volkskrant schrijft vandaag dat gemeenten en hulpverleners tevreden zijn over de werking van het huisverbod, maar wijst ook op de critici. De Nijmeegse hoogleraar Henny Sackers maakt zich bijvoorbeeld zorgen over de verstrekkende macht die de burgemeester met het huisverbod heeft gekregen. "Als er een aanwijzing is dat jij je vrouw slaat, dan kan de burgemeester, zonder tussenkomst van de rechter, jou tien dagen uit je huis plaatsen. Dat is sinds de invoering al zo'n 7.700 keer gebeurd."

'Opmars van sancties'

De hoogleraar heeft onderzocht hoeveel mensen het besluit van de burgemeester aanvechten. "Bijna niemand. Maar degenen die het aanvochten, wonnen wel vaak”, zo stelt hij. “Er is sprake van een enorme opmars van sancties die door bestuurders kunnen worden opgelegd. Hierdoor wordt de rechter op afstand gezet en wordt nauwelijks meer gecontroleerd of de sancties terecht zijn opgelegd."