Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

OM mag medische info gebruiken in zaak kindermishandeling

03-03-2012

Het Openbaar Ministerie mag medische gegevens gebruiken in een strafonderzoek naar het verdachte overlijden van een driejarig jongetje. De huisartsenpost waarvan de gegevens afkomstig zijn, kan in dit geval geen beroep doen op het medisch verschoningsrecht. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

De peuter overleed in maart 2011. Sectie wees uit dat er mogelijk sprake is geweest van kindermishandeling. De moeder van het jongetje en haar partner werden daarom aangehouden. Bovendien nam het OM in het belang van het onderzoek bij een huisartsenpost medische gegevens over het jongetje in beslag, waaronder geluidsopnamen van gesprekken tussen de verdachten en medewerkers van de huisartsenpost. Met een beroep op het medisch verschoningsrecht vroeg de huisartsenpost de rechter vervolgens om teruggave van de informatie.

Toestemming

De rechtbank in Utrecht wees het verzoek af, waarop de huisartsenpost bij de Hoge Raad in cassatie ging. Volgens de huisartsenpost zou de rechtbank doorbreking van het verschoningsrecht louter hebben gebaseerd op door de moeder verleende toestemming, en een dergelijke toestemming zou onvoldoende grond zijn.

De Hoge Raad is het daar niet mee eens. 'De regel is dat het verschoningsrecht van artsen niet absoluut is. Soms zijn er uitzonderlijke omstandigheden waarbij het belang dat de waarheid aan het licht komt zwaarder moet wegen dan het verschoningsrecht.' Bovendien, zegt de Hoge Raad, gaat het om een relatief beperkt aantal gegevens, die meer duidelijkheid kunnen geven over de omstandigheden die hebben geleid tot de dood van het jongetje en die niet op een andere manier te verkrijgen zijn.

Meer informatie