Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Flying Team tegen Geweld presenteert Toolkit en rapport

04-10-2012

Het Internationaal Flying Team Tegen Geweld heeft vandaag een toolkit met goede praktijkvoorbeelden van NGO’s en zelforganisaties gepresenteerd. De presentatie vond plaats tijdens een bijeenkomst van het Landelijk platform eergerelateerd geweld, huwelijksdwang en achterlating in Amsterdam.

Flying Team against Violence

Het ‘Flying Team’ is een tweejarig Europees project waaraan Cyprus, Duitsland, Nederland, Zweden en Turkije deelnemen. MOVISIE heeft dit project samen met de stichting Welsaen en de Stichting Kezban geïnitieerd. Met dit project willen de partners de waardering en de steun vergroten voor het werk van zelforganisaties en NGO's in de strijd tegen schadelijke traditionele praktijken.

Internationaal netwerk

Het vele (vooral vrijwilligers-)werk van deze organisaties is van groot belang en wordt vaak onvoldoende gewaardeerd door beleidsmakers en stakeholders. Het projectteam wil betrokken zelforganisaties en NGO’s te verenigen in een internationaal (digitaal) netwerk, om te leren van elkaar en om werkmethoden en strategieën te ontwikkelen om hun positie te verbeteren.

Rapport ‘Twee stappen vooruit, één achteruit’

Een van de projectactiviteiten is het beschrijven van de (internationale) ontwikkelingen en van goede praktijken van NGO’s en zelforganisaties. Het rapport ‘Twee stappen vooruit, één achteruit’ is de weerslag van de Nederlandse situatie. De uitkomsten zijn vergeleken met de vier andere deelnemende landen in een samenvattend Europees rapport: ‘Aanpak Eergerelateerd Geweld, Huwelijksdwang en Achterlating. Beleid, good practices en succesfactoren in Cyprus, Duitsland, Nederland, Zweden en Turkije’.

Van alle beschreven ‘good practices’ zijn er vijf opgenomen in een Toolkit. In deze Toolkit zijn ook de succesfactoren en adviezen om het succes van projecten te vergroten, verzameld.

Download hier het rapport Twee stappen vooruit, één terug, de Toolkit en de samenvatting van het rapport Aanpak Eergerelateerd Geweld, Huwelijksdwang en Achterlating. Beleid, good practices en succesfactoren in Cyprus, Duitsland, Nederland, Zweden en Turkije (pdf, 352 Kb).