Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Enschede nog altijd koploper Twentse huisverboden

08-02-2012

In Enschede is vorig jaar 78 keer een huisverbod opgelegd. Dat aantal ligt aanzienlijk hoger dan in andere Twentse gemeenten, ook als rekening wordt gehouden met het aantal inwoners, zo meldde de Twentse Courant Tubantia gisteren.

De meeste uithuisgeplaatste mannen of vrouwen kloppen bij hun ouders aan voor onderdak. Slechts een klein aantal van de betrokkenen klopt aan bij het Leger des Heils, Humanitas of een andere opvangvoorziening.

Samenwerking

Bureau Intraval deed, in opdracht van Enschede, onderzoek naar de huisverboden en pleit voor een betere samenwerking met het bureau Jeugdzorg. Vooral de coördinatie ván en hulpverlening ná het huisverbod verdient extra aandacht. Met name het tijdig inschakelen van de hulpofficier van justitie, het maatschappelijk werk en de jeugdzorg is belangrijk.

Sinds 1 maart 2009 in de veertien gemeenten in Twente 147 verboden opgelegd. De meeste toen ook al in Enschede met 51. Na het piekjaar in 2010 (92 huisverboden), lijkt in Enschede inmiddels wel weer een daling te zijn ingezet.