Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Raad van State: Man te weinig gehoord, huisverbod onterecht

09-02-2012

De burgemeester van Veere heeft een man uit het Zeeuwse Serooskerke ten onrechte twee huisverboden opgelegd na een ruzie en handgemeen in de relationele sfeer. Dat heeft de Raad van State in een uitspraak bepaald.

Door de uitspraak zal de burgemeester voortaan meer onderzoek moeten doen en hoor en wederhoor toepassen voordat hij een huisverbod oplegt en verlengt. De Raad van State stelt in de uitspraak dat een huisverbod een ingrijpende sanctie is die alleen mag worden opgelegd als de feiten ondubbelzinnig zijn en er gevaar voor herhaling bestaat.

Hoger beroep

De burgemeester legde de 45-jarige man in 2010 een huisverbod op. Na een tweede aanvaring met zijn vrouw kreeg hij een verlengd huisverbod opgelegd. Hoewel de man ‘slechts’ een werkstraf van zes uur kreeg, ging hij bij de Raad van State in hoger beroep tegen de huisverboden. De man  vond dat de agent, officier en burgemeester min of meer de kant van zijn nu ex-vrouw hebben gekozen zonder grondig onderzoek te doen naar de feiten.

De verklaringen van man en vrouw staan tegenover elkaar en er waren geen getuigen. Van belang is dat bij de vrouw geen letsel is aangetroffen die op het gebruik van onevenredig geweld wijst. De man erkende weliswaar de vrouw in het gezicht te hebben geslagen, maar pas nadat zij hem in het gezicht had gespuugd. Verder wilde hij voorkomen dat ze het computerscherm op de grond kapot gooide en nam haar in een houdgreep. De vrouw beweerde dat haar man haar probeerde te wurgen, maar zij had geen letsel dat daar op wees. Verder is van belang dat de kinderen niet betrokken waren bij het incident.