Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Betere analyse blauwe plekken mogelijk

11-04-2012

Met behulp van een spectrograaf kunnen blauwe plekken nauwkeuriger worden gemeten. Het instrument kan verpleegkundigen en artsen daarom ondersteunen wanneer zij vermoedens hebben van kinderhandeling. Zo kan bijvoorbeeld worden nagegaan of het verhaal van de betrokkenen klopt met hun bevindingen. Barbara Stam analyseerde blauwe plekken met een spectrograaf en promoveerde gisteren op haar onderzoek.

Momenteel wordt vaak gebruik gemaakt van een kleurentabel om een betrouwbare schatting te maken van de leeftijd van een blauwe plek. Deze koppelt de ouderdom aan de verkleuring van blauw naar geel. “Maar de kaart houdt geen rekening met de grootte en diepte van de blauwe plek en de leeftijd van de persoon. Dat zijn allemaal factoren die invloed hebben op de tijd die zo’n plek nodig heeft om te verkleuren”, zegt Barbara Stam in het AMC Magazine van april.

Spectrograaf

In samenwerking met het AMC werd een spectrograaf ontwikkeld om de blauwe plekken te meten. Het apparaat bestaat uit een glasvezeldraad met een halogeenlampje die vastzit aan een instrument dat licht in verschillende kleuren opsplitst. Met dit apparaat analyseerde Stam blauwe plekken bij 570 blauwe plekken bij bezoekers van het letselspreekuur van de GGD Amsterdam. Daarna onderzocht Stam blauwe plekken van collega’s en haarzelf.

Op dit moment kan de methode bij een plek van een dag oud tot op een half uur nauwkeurig de leeftijd bepalen. Bij plekken van vijf dagen oud is er een marge van zeventien uur. Klaar voor de praktijk is de methode nog niet, want hij is nog niet voldoende gevalideerd.

In AMC Magazine vertelt Stam dat de techniek niet bedoelt is om kindermishandeling op te sporen of vast te stellen. “Wel kunnen we nagaan of het verhaal van de betrokkenen klopt met onze bevindingen.” Het magazine meldt wel dat het Team Kindermishandeling binnen het AMC hoopt de methode te gaan gebruiken in de toekomst. Verpleegkundigen en artsen kunnen bij dit team aankloppen als zij een niet-pluisgevoel hebben bij een patiënt.