Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Oproep verplichte anticonceptie voor ongeschikte ouders

13-04-2012

In het televisieprogramma ZEMBLA doen deskundigen uit de jeugdzorg, de psychiatrie en de rechtelijke macht vanavond een oproep voor wetgeving die ongeschikte ouders kan verplichten tot anticonceptie. Ook Pieter van Vollenhoven, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, sluit zich hierbij aan.

De Onderzoeksraad kwam vorig jaar met een rapport en onderzocht daarvoor 27 gevallen van kindermishandeling met (bijna) fatale afloop. “De overheid heeft een verantwoordelijkheid om de kinderen te beschermen en als je kijkt naar de aantallen en je praat dan ook nog maar eens bij de bekende aantallen over het topje van de ijsberg, dan heb je geen keus”, aldus Van Vollenhoven.

Beschadigde ouders

Jaarlijks sterven meer dan vijftig kinderen als gevolg van mishandeling. R. Bilo van het Nederlands Forensisch Instituut, onderzocht honderden kinderen die als gevolg van mishandeling overleden zijn. Hij komt telkens dezelfde groep ouders tegen die hun kind doden: "Als je in de literatuur kijkt lees je ook daarin dat het merendeel van deze ouders een psychiatrische problematiek heeft, alcohol en drugsverslaving of verstandelijke beperkingen heeft. Het zijn beschadigde ouders".

Ook E. Gerritsen, directeur jeugdzorg Amsterdam ziet dezelfde groep ouders waartegen hij de kinderen moet beschermen. "Deze ouders hebben soms al een of twee keer laten zien dat ze niet in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen, met alle afschuwelijke gevolgen van dien. Als je deze ouders elke keer weer een nieuwe kans geeft, dan gedoog je kindermishandeling".

Verslaafde moeders

S. Czyzewski, Directeur Bouman GGZ, is voor verplichte anticonceptie in sommige gevallen. Hij werkt met verslaafde zwangere moeders: "Die vrouwen verdienen bescherming dat ze niet dit soort vreselijke ervaringen opdoen, een kind baren dat dan vervolgens wordt weggenomen. Maar het is ook de bescherming van kinderen want het zijn allemaal beschadigde kinderen die ter wereld komen. (...) Je kunt erover klagen dat het een lastige en ethische kwestie is, dat is het, maar die vrouwen en kinderen worden aan hun lot overgelaten. Dus ik vind dat de politiek het niet kan maken om nog langer van dit onderwerp af te blijven".

  • Meer informatie: zie externe linkZembla.