Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

‘Jeugdobesitas is kindermishandeling’

13-07-2012

Jeugdobesitas is een vorm van kindermishandeling. Dat stelt de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD). Hij vindt dat ernstige gevallen voortaan moeten worden aangegeven bij het Steunpunt Huiselijk Geweld Amsterdam.

Kinderen met zwaar overgewicht kunnen zo onder toezicht worden gesteld van Bureau Jeugdzorg. De Ouder- en Kindcentra spelen een belangrijke signalerende rol bij de nieuwe aanpak.

Complicaties

"Van de Amsterdamse kinderen met obesitas heeft 45 procent nu al complicaties vanwege hun overgewicht. Je zadelt die kinderen hun leven lang op met ziektes", zo stelde Van der Burg gisteren in externe linkHet Parool. "Je hoort dat ouders het door onmacht zo ver laten komen. Weet dan dat elke vorm van kindermishandeling voortkomt uit onmacht."

27 procent van de Amsterdamse kinderen lijdt aan overgewicht of obesitas. Negentig procent van de kinderen die vanwege grote risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes en gewrichtsklachten in het ziekenhuis worden behandeld voor obesitas, maken het programma niet af.