Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Toename huisverboden GGD Rivierenland

13-09-2012

In de regio Rivierenland worden meer huisverboden opgelegd dan beraamd. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn al achttien huisverboden opgelegd. In de begroting van de GGD was rekening gehouden met slechts twintig huisverboden in een heel jaar. De GGD verwacht nu in 2012 veertig gevallen.

GGD Rivierenland erkt voor de volgende negen gemeenten: Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel en Zaltbommel. De veiligheid in huis garanderen is voor gemeenten en politie een speerpunt, maar de gemeenten willen er niet extra voor betalen, zo stelt GGD Rivierenland. De organisatie krijgt zelf de kosten voor twintig huisverboden per jaar via de veiligheidsregio vergoed. Deze kosten bedragen 3.500 euro per huisverbod.

Ambtelijk verzet

Vorig jaar werd in het regiobestuur afgesproken dat de GGD de rekening zou sturen naar de gemeente waar het huisverbod wordt opgelegd. Dat stuit volgens de directie van de GGD nu op ambtelijk verzet. Sommige gemeenten hebben vaker een geval van huiselijk geweld dan andere en vinden dat de kosten dan ook regionaal moeten worden omgeslagen. De kwestie wordt volgende week besproken in het algemeen bestuur van Regio Rivierenland.