Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Voorlichtingscampagne Ouderen in veilige handen van start

15-06-2012

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS heeft vandaag het startsein gegeven voor de voorlichtingscampagne ‘Ouderen in veilige handen’. Het doel van de campagne is het taboe rond ouderenmishandeling te doorbreken en bespreekbaar te maken. De voorlichtingscampagne richt zich op ouderen en hun omgeving.

De staatssecretaris heeft de ouderenbonden (ANBO, UniekBO, PCOB en NOOM) gevraagd om de campagne uit te voeren. Het is een campagne voor en door ouderen, met een bereik van 900.000 leden. De ouderenbonden starten eerst met het trainen van mensen uit hun eigen netwerk, die vervolgens ouderen op lokaal niveau gaan voorlichten en ouderenmishandeling actief bespreekbaar gaan maken.

Handreiking

Het Verwey-Jonker Instituut ontwikkelde in opdracht van het ministerie van VWS de handreiking Vrijwilligers tegen ouderenmishandeling. Deze bestaat uit de praktijkhulp voor vrijwilligers, met een signalenkaart, een route voor vrijwilligers bij signalen, en tips voor gespreksvoering met een mogelijk slachtoffer.

Actieplan

De voorlichtingscampagne en de handreiking zijn onderdeel van het actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ dat Veldhuijzen van Zanten in 2011 lanceerde. Het Actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ heeft tien concrete acties om ouderenmishandeling tegen te gaan. Bewindsvrouw stelde 10 miljoen beschikbaar, waarvan dit jaar 7 miljoen structureel voor gemeenten beschikbaar is gesteld.

Downloads