Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Vrouwenopvang houdt Dag van het Delen

17-10-2012

De vrouwenopvang houdt vandaag voor de eerste keer de Dag van het Delen. Deze dag is bedoeld om extra aandacht te vragen voor slachtoffers van huiselijk geweld. Op negen plaatsen in het land gaan cliënten en medewerkers van de vrouwenopvang de straat op om mensen te motiveren niet langer te zwijgen over huiselijk geweld.

De Dag van het Delen is onderdeel van de social media campagne van de vrouwenopvang 'Maak van huiselijk geweld geen geheim. Durf te delen'. De campagne is gestart met een externe linkfacebookpagina, website, een speciaal gemaakte clip van het nummer ‘Laat mij nu maar vrij’ van zangeres Do en een handtekeningenactie voor een nationaal actieprogramma tegen huiselijk geweld. In Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Delft, Goirle, Leiden, Leeuwarden, Vlissingen en Zwolle vindt de Durf te delen-actie plaats.

Nationale bewustwording

Ernstig en frequent huiselijk geweld treft jaarlijks meer dan 200.000 mensen, vooral vrouwen. Ongeveer 1 miljoen mensen is jaarlijks slachtoffer van lichtere vormen van huiselijk geweld. Het is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven en zorgt bij de slachtoffers en het gezin voor veel fysiek en geestelijk leed. De kans dat iemand slachtoffer wordt van huiselijk geweld in Nederland is 1 op 15. In vergelijking, de kans op een woninginbraak is 1 op 170 en de kans op auto-inbraak is 1 op 70. Huiselijk geweld komt te vaak voor en er is nationale bewustwording nodig om het aantal slachtoffers te laten dalen.

Niet alleen slachtoffers en plegers lijden onder huiselijk geweld. Een vergeten groep is de kinderen die getuige zijn van het geweld. Onderzoek wijst uit dat de impact voor kinderen groot is. Zij kunnen zowel geestelijk als lichamelijk problemen ondervinden of problematisch gedrag gaan vertonen.

Meer informatie

Op de website externe linkwww.ikdurftedelen.nl staat informatie over de campagne, wat krachtambassadeurs zijn, wat je kunt doen tegen huiselijk geweld en informatie over de Dag van het Delen.