Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Toename meldingen huiselijk geweld Haaglanden

18-07-2012

Het aantal meldingen en aangiften van huiselijk geweld is in de regio Haaglanden in de periode van 2009 tot en met 2011 met 24 procent toegenomen. Desondanks gaat het nog steeds om een topje van de ijsberg. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van de zogeheten 'Haaglandse aanpak van huiselijk geweld' die vorige week het Haagse college van B en W passeerde.

Volgens de Haagse wethouder van Volksgezondheid Rabin Baldewsingh (PvdA) blijft het aantal meldingen bij het Steunpunt Huiselijk Geweld en aangiften bij de politie Haaglanden nog steeds ver achter. In het dagblad Trouw vertelde hij vorige week dat bij de nieuwe aanpak van huiselijk geweld de aandacht ook uitgaat naar het slachtoffer én naar de sociale omgeving. "Dat zijn kinderen, ouders, schoonouders, andere familieleden of zelfs de buren. Binnen dat systeem kan het geweld worden opgemerkt, en hopelijk worden voorkomen.”

Veilig verder-teams

Met het doel veiligheid binnen een gezin terug te brengen, gaan zogeheten 'Veilig verder'-teams bij de gezinnen langs en bieden meteen hulp. Zodra een melding bij de politie of bij het Steunpunt Huiselijk Geweld binnenkomt, staat de hulpverlening aan de achterkant direct klaar. De aanpak is regionaal. Moeilijke gezinnen die binnen de regio Haaglanden (Den Haag, Zoetermeer, Delft, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Wassenaar) verhuizen kunnen daardoor nog steeds in de gaten worden gehouden.

Huisverbod

In 2011 werd in de regio Haaglanden 266 keer een huisverbod opgelegd. Met zo’n huisverbod mag de dader van huiselijk geweld tien dagen niet naar huis. De betrokkenen kunnen in die periode tot rust komen, zodat de hulpverleners een rustige start kunnen maken.