Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Start campagne Groningen geeft thuis

18-12-2012

Stichting Toevluchtsoord in Groningen viert vandaag haar 100-jarige ‘huisvestingsjubileum’. Burgemeester Peter Rehwinkel, ambassadeur tegen huiselijk geweld, en Riekje Kok, directeur-bestuurder van Toevluchtsoord, grijpen deze gelegenheid aan om het startschot te geven voor de campagne ‘Groningen geeft thuis’. Deze drie jaar durende sponsorcampagne moet resulteren in een nieuwe opvangvoorziening voor vrouwen en kinderen.

Op 18 december 1912 nam het Gesticht voor Pleegzusters en Toevluchtsoord voor Meisjes Martinikerkhof 11 in Groningen in gebruik. Net als honderd jaar geleden zijn vandaag de Groninger burgemeester en Commissaris der Koningin uitgenodigd. Met de verjaardagsvisite kijkt de stichting vanmiddag terug, vooruit en rond.

Geschiedenis

Op verzoek van Toevluchtsoord is stadshistoricus Beno Hofman in de rijke geschiedenis van het pand gedoken. Commissaris van de Koningin Max van den Berg neemt tijdens zijn bezoek het eerste exemplaar van zijn boek Van Refugium tot Toevluchtsoord in ontvangst. De opbrengst van dit boek van komt ten goede aan de campagne Groningen geeft thuis.

externe linkToevluchtsoord Groningen-Drenthe vormt vandaag de dag een veilige plek voor vrouwen en kinderen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. Ook is er – in Emmen – soms plek voor plegers van huiselijk geweld. Voor professionals is Toevluchtsoord een kenniscentrum en in de zorgketen vervult het vaak de rol van coördinator. Verder is het Steunpunt Huiselijk Geweld in Groningen onderdeel van Toevluchtsoord.