Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Fier opent nieuw opvangconcept

21-05-2012

Fier Fryslân opent aankomende donderdag de deuren van De Veilige Veste, een nieuw en uniek opvangconcept voor jonge vrouwen die op de vlucht zijn voor geweld. In dit bijzondere, pas verbouwde, pand is plek voor 48 ernstig bedreigde meiden, die tot nu toe werden opgevangen op geheime adressen. De Veilige Veste is gevestigd aan de Holstmeerweg in Leeuwarden.

De Veilige Veste is niet alleen een gebouw, maar vooral een nieuw inhoudelijk zorgconcept voor het bieden van hulp aan meiden die op de vlucht zijn voor bijvoorbeeld huiselijk geweld, loverboys en gedwongen prostitutie. In plaats van hen te verstoppen wordt er gewerkt aan veiligheid op lange termijn. Dat maakt het mogelijk om – zo nodig samen met de politie – familie, partners of anderen die de vrouwen bedreigen bij De Veilige Veste uit te nodigen en daardoor tot een oplossing te komen voor de problemen. Dit, samen met de specialistische hulp die wordt geboden, maakt De Veilige Veste uniek in Nederland.

Droom

"Dat we nu De Veilige Veste kunnen openen, is een droom die uitkomt", zegt Fier-directeur Linda Terpstra. "We hebben hier de afgelopen jaren keihard en met veel enthousiasme aan gewerkt. Het belangrijkst is dat onze meiden niet langer op de vlucht hoeven; het kat- en muisspel is voorbij. En de daders? Die nodigen we graag uit. Kom maar op, de politie is onze beste vriend." Mede-directeur Anke van Dijke vult aan: "De Veilige Veste is een statement. Vroeger verstopten we onze meiden, nu hoeft dat niet langer, want kijk: hier zitten we. Niet alleen in de derde wereld zijn kinderen, jongeren en volwassenen op de vlucht voor geweld, ook in een beschaafd land als Nederland gebeurt dit in grote mate. Met De Veilige Veste maken we het onzichtbare zichtbaar. Dat er meer mensen zijn die zich druk maken over deze problematiek, blijkt uit de steun die we hebben gehad van partners en sponsoren. Die steun sterkt ons, en daar willen we ze voor bedanken."

Programma

Fier verzorgt op 24 mei met een speciaal openingsprogramma. De bewoonsters van De Veilige Veste stappen bij de politie achterop de motor, er is een optreden van zangeres Denise Rivera samen met enkele Fier-meiden en er zijn meerdere sprekers, waaronder burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone, auteur Henk Werson, en Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer. Afsluitend wordt er een feest gehouden voor alle medewerkers van Fier.

Fier Fryslân

externe linkFier Fryslân is een expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Fier wil geweld in relaties voorkomen en stoppen en biedt hulp en behandeling bij de gevolgen van dit geweld. Fier helpt slachtoffers, getuigen én plegers van huiselijk geweld, jeugdprostitutie of eergerelateerd geweld. Waar nodig zorgt Fier voor anonieme opvang.