Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Opvangcentrum Het Gooi gaat dicht

21-06-2012

Vrouwenopvangcentrum Het Gooi wordt zo snel mogelijk gesloten, de gemeentelijke subsidiekraan gaat dicht en de gemeente Hilversum gaat kijken naar het opzetten van een nieuw opvangcentrum, waarbij ze een grotere instelling gaat benaderen om dat uit te voeren. Dat meldt de gemeente op haar website, naar aanleiding van het rapport van een onderzoekscommissie naar het opvangcentrum.

De gemeente Hilversum gaat betere afspraken maken over toezicht op de opvang van vrouwen die slachtoffers zijn van seksueel geweld en mishandeling, zo laat een gemeentewoordvoerder weten. In het rapport ‘Gescheiden Werelden’ werd de rol van de gemeente als opdrachtgever bekritiseerd. Volgens de woordvoerder neemt de gemeente alle aanbevelingen in het rapport over.

Klachten

Begin april kwamen er signalen binnen bij de gemeente over klachten de slechte leefsituatie in het opvangcentrum en intimidatie door de directie. De directie werd toen op non-actief gesteld. Ook besloot het college van burgemeester en wethouders om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren.

Het rapport van de onderzoekscommissie bevestigt veel van de klachten en spreekt over te krappe huisvesting en te strenge huisregels. Te mondige vrouwen werden weggestuurd met zwijgplicht, andere vrouwen die een fout begingen moesten een verklaring ondertekenen van 'onverantwoord moederschap'. De vrouwen uit het centrum zijn nu ondergebracht elders in het land.