Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Aantal verzekeraars zegt zorgpolis cliënt in opvang op

26-03-2012

Er zijn zorgverzekeraars die de polis opzeggen van cliënten die een briefadres of postadres van een instelling gebruiken. Dat geldt bijvoorbeeld voor vrouwen die vanwege huiselijk geweld in een opvangvoorziening verblijven. Dit is het onbedoelde gevolg van een actie van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Dat meldt de Federatie Opvang vandaag op haar website. Het CVZ heeft de zorgverzekeraars gemaand hun bestanden met onverzekerden te schonen. Om onduidelijke redenen zijn daar ook de verzekerden met briefadres of postadres bij betrokken. Dit levert voor cliënten en instellingen veel problemen op.

Overleg

Sommige instellingen zijn als oplossing bezig om via de Sociale Verzekeringsbank een zogenaamde AWBZ verklaring op te vragen voor cliënten. Het advies is nu om daar nog even mee te wachten. Inmiddels is verschillende malen overleg met VWS, ZN en CVZ hierover gepleegd. Aan een oplossing voor de betreffende groep verzekerden wordt gewerkt. Deze donderdag heeft VWS overleg met ZN, CVZ en de individuele zorgverzekeraars hierover.