Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Versnelde veroudering door geweld

26-04-2012

Het DNA van kinderen die in aanraking zijn gekomen met geweld, vertoont sporen van veroudering. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers van de Duke Universiteit in Durham ontdekt.

De onderzoekers keken specifiek naar de stukjes DNA die aan het uiteinde van chromosomen zitten om te voorkomen dat ze rafelen. De functie van deze zogeheten telomeren is te vergelijken met de uiteinden van schoenveters. Bij het kopiƫren van het DNA tijdens celdeling worden de telomeren steeds korter. Hierdoor wordt het aantal keer dat een cel kan delen beperkt. Roken, vetzucht, en stress verkorten de telomeren ook en zorgen daarmee voor een versnelde veroudering van het lichaam.

Belang geweldspreventie

Nu blijkt dat ook het in aanraking komen met geweld leidt tot kortere telomeren en dus versnelde veroudering. Omdat een snellere veroudering van het DNA gepaard gaat verhoogde kans op allerlei chronische ziektes, maken de onderzoekers zich zorgen over de gezondheid van de kinderen op de lange termijn. Volgens de wetenschappers geven de resultaten wederom het belang van geweldspreventie aan.

De onderzoekers volgden 1100 Britse tweelingen die in de jaren 90 waren geboren.Ze namen bloedmonsters af en hielden middels interviews bij of de kinderen in aanraking kwamen met bijvoorbeeld huiselijk geweld of dat ze te maken hadden met pesterijen op school. Zo ontdekten ze dat bij kinderen die meer dan twee gevallen van geweld tegen hun persoon meemaakten, de telomeren significant sneller korter werden.