Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

OM wil informatie over detentieverloop verbeteren

26-07-2012

Slachtoffers van zware delicten of nabestaanden worden nog te vaak onvoldoende geïnformeerd als de dader van het misdrijf op verlof mag of vrijkomt. In 4 procent van de gevallen horen de slachtoffers niets.

Het OM heeft daarom de afgelopen maanden de “werkprocessen en automatisering tegen het licht gehouden en verbeterd'', aldus een woordvoerster van justitie. Het OM gaat de komende maanden bekijken of de maatregelen tot verbetering hebben geleid.

Informatiepunt Detentieverloop

Het Informatiepunt Detentieverloop (IDV), dat sinds januari 2011 bestaat, verstrekt informatie aan slachtoffers en nabestaanden van zogeheten spreekrechtwaardige delicten over het detentieverloop van veroordeelden in het gevangeniswezen, jeugdinrichtingen en tbs-klinieken. Dit om te voorkomen dat slachtoffers en nabestaanden onverwacht worden geconfronteerd met de dader.

Eerder deze week liet het OM in een reactie aan de media weten dat het IDV in 80 procent van de gevallen nabestaanden en slachtoffers van spreekrechtwaardige delicten informeert over het detentieverloop van veroordeelden. Deze verstrekte informatie blijkt onjuist te zijn. Het IDV informeert in ruim 96 procent van de gevallen slachtoffers en nabestaanden. Het OM geeft aan er vanzelfsprekend naar te streven om het percentage te verhogen naar 100 procent, maar zegt daarbij afhankelijk te zijn van de overige organisaties binnen de strafrechtketen.