Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Toename huisverboden in West-Friesland

27-11-2012

Drank en drugs spelen steeds vaker een rol bij huiselijk geweld – vooral onder jongeren. Dat meldt het Noordhollands Dagblad deze week. Hulpverleners in West-Friesland merken verder op dat het geweld verhardt. Om mensen te beschermen, neemt het aantal huisverboden in deze regio toe.

Opvallende toename

In 2012 heeft het Steunpunt Huiselijk Geweld West-Friesland tot nu toe 850 meldingen ontvangen. Steeds vaker is er sprake van grof geweld richting de partner. Gurie Kooy spreekt in het Noordhollands Dagblad van een opvallende toename. "Ik lees geregeld dossiers waarbij ik schrik van het buitensporig geweld. Zoals mensen die bij de keel worden gepakt of bedreigd met een mes." Een paar jaar geleden werden in de regio 25 huisverboden opgelegd. Dit jaar zijn dat er al veertig.

Grenzen stellen

Kooy vindt dat ouders beter grenzen moeten stellen. "Daar gaat het soms mis. Als ze dan uiteindelijk wel aan de teugels trekken zijn ze te laat en ontaarden ruzies in geweld.” Verder krijgt het steunpunt steeds vaker meldingen uit Poolse huishoudens. "Daarbij is vaak drank in het spel. Voor de zomer zag je daarin een sterke groei, nu stabiliseert dit."

Huisverbod

Het steunpunt vindt het huisverbod een prima middel om het geweld te doorbreken. "Zowel voor plegers als slachtoffers. Even tien dagen rust om alles goed te overdenken en te laten bezinken. In die periode zie je dat er knopen worden doorgehakt en mensen de zaak weer op de rit krijgen. Zeker als er ook kinderen bij betrokken zijn is dat heel erg belangrijk", aldus Kooy.

Huiselijk geweld komt in West-Friesland overal voor. De meeste meldingen komen uit Hoorn – de grootste stad in de regio. Daarnaast komen er opvallend veel meldingen uit Enkhuizen en Medemblik. Het steunpunt heeft daar geen verklaring voor.