Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Documentaire Code Rood Eerwraak deel 2

29-03-2012

De NCRV zendt vanavond het tweede deel uit van de documentaire Code Rood Eerwraak. Hierin keert filmmaakster Jessica Villerius terug naar het anonieme en zwaar beveiligde opvanghuis Zahir van Fier Fryslan, waar ze een afspraak heeft met een aantal meiden die in ‘code rood’, oftewel in levensgevaar verkeren.

In het eerste deel van de documentaire uit 2011 vertelden drie jonge Nederlandse meiden aan Villerius hun schokkende verhaal. De voorgenomen herhaling van deze documentaire werd geschrapt, omdat de situatie van de geportretteerden te precair was.

Financiële steun

Na uitzending van de documentaire Code Rood Eerwraak I heeft het ministerie van VWS financiële steun toegezegd aan de gespecialiseerde opvanghuizen voor eergerelateerd geweld. Maar de steun is tijdelijk, vanaf 2014 moeten de slachtoffers van eerwraak in reguliere opvangvoorzieningen ondergebracht worden. Dan komen de slachtoffers terecht in jeugdvoorzieningen, Blijf van mijn Lijf huizen of reguliere GGZ instellingen waar gespecialiseerde kennis met betrekking tot eergerelateerd geweld ontbreekt.

Jessica Villerius: “Ik heb tijdens intensieve gesprekken met jonge vrouwen die op de vlucht zijn voor eerwraak gemerkt dat het sleutelwoord ‘expertise’ is. Te vaak worden er door instanties verkeerde inschattingen gemaakt die voor het slachtoffer desastreus zijn. Ik vrees dat de bezuinigingen en de reorganisatie van de zorg onbedoeld levens gaat kosten.”

Zahir

Opvanghuis Zahir van Fier Fryslan heeft twee specialistische anonieme opvang en behandelvoorzieningen waar de meisjes in een beveiligde omgeving hun trauma’s verwerken. Na intensieve interventie van politie en experts keert 60 procent weer naar huis. 30 procent blijft – net als de hoofdpersonen in de documentaire - in ‘code rood’.

  • externe link3Doc Code Rood: Eerwraak II is te zien op donderdag 29 maart om 21:35 uur op Nederland 3.