Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Screening kindermishandeling SEH effectief

29-08-2012

Systematisch onderzoek naar kindermishandeling op de afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuizen zorgt voor vijf keer hogere detectie van kindermishandeling. Dat stellen onderzoekers van Erasmus MC. Zij publiceerden hun bevindingen gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

Onderzoekers van de afdelingen Maatschappelijke Gezondheidszorg en Kindergeneeskunde van het Erasmus MC deden onderzoek op zeven afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen. In totaal zijn 104.000 kinderen tot 18 jaar in het onderzoek betrokken, die tussen februari 2008 en december 2009 het ziekenhuis bezochten.

Training

In de groep kinderen die systematisch gescreend is, zijn vijf keer meer gevallen van kindermishandeling aan het licht gekomen dan in de groep die niet werd gescreend. Goede observatiemogelijkheden, ervaring en training van hulpverleners op afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen zorgen voor betere detectie van kindermishandeling. Ook is het belangrijk, objectieve checklists te hanteren.

In Nederland is screening op kindermishandeling op de Spoedeisende Hulp inmiddels wettelijk verplicht. De effectiviteit van systematische screening van patiƫnten op kindermishandeling was nog niet eerder onderzocht.