Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Woning voor Twentse studenten met moeilijke thuissituatie

30-01-2012

Voor ROC-studenten die door een moeilijke thuissituatie problemen hebben met leren, is in Almelo vorige week een studentenhuis geopend: de Kamer-raad. Dit moet de schooluitval van leerlingen wegens onrust thuis, bijvoorbeeld door een scheiding of door huiselijk geweld, tegengaan.

De Kamer-raad is een woon-werk-leerthuis voor jongeren van 16 tot 25 jaar die door omstandigheden niet over een goede thuissituatie beschikken. Het ROC merkte dat een aantal leerlingen hierdoor uitvalt, terwijl ze het wel heel goed deden op school.

Rust en veiligheid

Kamer-Raad ondersteunt studenten in zelfstandig wonen, leren en werken. Het schept daarmee de randvoorwaarden waarin de jongeren in alle rust en veiligheid hun opleiding kunnen afronden, een diploma kunnen behalen en daarmee een startpositie op de arbeidsmarkt kunnen verwerven.

Door deze preventieve aanpak kan vroegtijdig schoolverlaten, langdurige jeugdwerkeloosheid en maatschappelijke uitval worden voorkomen. Jongeren kunnen er net zo lang blijven als de opleiding aan het ROC van Twente duurt.

Eind 2011 werd in Enschede de eerste Kamer-raad geopend. Vanuit de provinciale regeling Bouwimpuls heeft de provincie  250.000 euro bijgedragen aan de Kamer-raad projecten in Enschede en Almelo.