Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Tilburgse jongeren aan de slag met WE CAN Young

01-03-2013

De Tilburgse wethouder Marjo Frenk (Welzijn) heeft gisteren op de school Parcours het startsein gegeven voor WE CAN Young Tilburg. Het doel van deze campagne is dat jongeren respectvol met elkaar omgaan en zich bewust zijn van grenzen als het gaat om seks en relaties. Zij gaan zélf aan de slag gaan om elkaar aan het denken te zetten over geweld in relaties, ongelijkheid tussen jongens en meisjes en stereotype beeldvorming.

In Tilburg richt de campagne zich op het vergroten van de seksuele en relationele weerbaarheid onder jongeren door aandacht te geven aan vier thema’s: loverboys, tienerouderschap, dating violence en uithuwelijking. Deze thema’s worden in gratis workshops aangeboden. De school kan ze bijvoorbeeld geven tijdens lessen die de onderwerpen raken zoals maatschappijleer, biologie en mentorlessen. Daarnaast is het mogelijk om voor WE CAN Young maatschappelijke stage te lopen.

Changemakers

WE CAN Young werkt vanuit de overtuiging dat jongeren het beste met elkaar in gesprek kunnen gaan over grensoverschrijdend gedrag. Dit zijn de changemakers. Zij bedenken beurt acties om leeftijdsgenoten te mobiliseren en te stimuleren om na te denken over stereotype beelden van mannen en vrouwen, omgangsvormen en het stellen en accepteren van grenzen als het gaat om relaties en seksualiteit. Wethouder Frenk: “Ik vind het belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van hun eigen grenzen en wat grensoverschrijdend gedrag is. Het zou mooi zijn als zoveel mogelijk scholen uit het voortgezet onderwijs meedoen aan WE CAN Young. Van de vijftien grote gemeentes die mee doen in Nederland loopt Tilburg nu al voorop met 117 changemakers.”

WE CAN Young Tilburg wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en de gemeente Tilburg.