Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

‘Voeg notariaat toe aan meldcode’

02-10-2013

Notarissen moeten vermoedens van uitbuiting en financieel misbruik kunnen melden, ondanks hun beroepsgeheim. Dat zegt Jef Oomen van de Koninklijke Notariële Beroepsvereniging (KNB) vanavond in het programma De Vijfde Dag.

Oomen wil dat notarissen het misbruik voortaan kunnen melden bij het Steunpunt Huiselijk Geweld, zodat signalen daar bij elkaar kunnen komen. “We dragen daarmee bij aan de oplossing van een maatschappelijk probleem. Daar zou ik ruimte voor willen krijgen en dat hebben we ook gevraagd aan de ministeries. Kijk eens of er met die Wet meldcode niet ook ruimte in te bouwen is voor het notariaat.''

Dementerende dame

Oomen reageert hiermee op een zaak van een advocaat die een hoogbejaarde rijke dementerende dame liet trouwen met haar 22-jarige achterneef. Eind augustus werd de advocaat voor een maand geschorst door het Hof van Discipline. Een notaris en een belastingadviseur hadden al hun bedenkingen uitgesproken over de ongewone zaak. Desondanks adviseerde de advocaat de vrouw in gemeenschap van goederen te trouwen met de kleinzoon van haar zus.

Aantal meldingen

Volgens kennisinstituut Movisie stijgt het aantal meldingen van financieel misbruik van bij de verschillende meldpunten voor ouderenmishandeling. Movisie brengt elk jaar een externe linkfactsheet uit over ouderenmishandeling. Werden in 2006 nog 368 meldingen gedaan, vorig jaar kwam dat aantal uit op 1486.
Een woordvoerster zegt dat Oomen, hoewel bestuurslid, niet het standpunt van de KNB uitdraagt.

Meer informatie