Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Veel fatale geweldsmisdrijven in januari

04-02-2013

In de eerste maand van dit jaar zijn in ons land 22 mensen door een misdrijf om het leven gekomen. Dit is bijna twee keer zoveel als het maandgemiddelde van de afgelopen jaren. Bijna een kwart van deze fatale geweldsmisdrijven vond plaats in relationele sfeer.

Criminoloog Henk Ferwerda stelt in Metro dat het aantal moorden in Nederland gemiddeld al jaren rond de twaalf tot vijftien per maand ligt. “22 moorden in één maand is dan ook relatief veel”, zegt hij. “Zeker als je dit vergelijkt met de statistieken van de afgelopen tien jaar, maar het blijft een vergelijking met lage cijfers. Het gaat hier niet om een verdubbeling van duizendtallen.” Het aantal moorden in Nederland is volgens de criminoloog, in vergelijking met andere landen, erg laag.

Feestdagen

“Rond de feestdagen zien we altijd een piekje in het aantal gevallen van huiselijk geweld en vaak ook zeer ernstig huiselijk geweld”, zegt Ferwerda. “Mensen zitten toch langere tijd dicht op elkaar.” De 22 moorden en doodslagen van de afgelopen maand zijn verspreid over heel ons land. Opvallend is dat er slechts één iemand van het leven werd beroofd in de provincie Noord-Brabant. Voorgaande jaren scoorde deze provincie hoog als het ging om het aantal moorden en doodslagen.

Meer informatie

Lees het hele artikel in externe linkMetro