Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Onderzoek behandeling PTSS door kindermisbruik

08-03-2013

Welke behandelvorm zorgt ervoor dat klachten bij mensen die in hun jeugd veelvuldig getraumatiseerd zijn het snelst verminderen? Zorgaanbieder PsyQ doet hier onderzoek naar en is daarom op zoek naar mensen die behandeld zijn voor Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS) ten gevolge van belastende gebeurtenissen in hun jeugd.

PTSS als gevolg van interpersoonlijk misbruik in de kindertijd is een veelvoorkomende en schadelijke stoornis. Deze PTSS-patiënten kampen vaak met klachten als depressie, middelenmisbruik en persoonlijkheidsproblematiek. Hiervoor bestaan verschillende behandelvormen die al veelvuldig worden toegepast. Het gaat om Imaginaire Exposure, Imaginaire Rescripting en Body Focused Rescripting. Op diverse specialistische Psychotrauma afdelingen van PsyQ (Den Haag, Rotterdam, Spijkenisse en RIAGG Maastricht) vindt momenteel grootschalig onderzoek plaats naar de effectiviteit van deze drie behandelvormen. Het doel van dit onderzoek is om behandeling voor deze doelgroep te optimaliseren.

Oproep

externe linkPsyQ is op zoek naar patiënten die onderzoek naar de behandeling van PTSS willen verbeteren en aan een van de behandelvormen willen deelnemen. Het gaat nadrukkelijk om patiënten met de hoofddiagnose PTSS volgens de DSM-IV criteria ten gevolge van emotioneel, fysiek en seksueel misbruik vóór het zestiende jaar in de directe leefomgeving van het kind.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Paula de Jong, manager zorg afdeling Psychotrauma, e-mail: psychotrauma-onderzoek@psyq.nl