Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Staatssecretaris Van Rijn introduceert 35 voorlichters ouderenmishandeling

08-04-2013

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft eind vorige week de namen van 35 voorlichters ouderenmishandeling bekend gemaakt. Deze vrijwilligers van vier ouderenbonden - ANBO, UniekBO, PCOB en NOOM – hebben een training gevolgd om ouderenmishandeling bespreekbaar te maken.

Na het ontvangen van hun bewijs van deelname aan deze training vandaag, uit handen van staatssecretaris Van Rijn, gaan zij het land in. Op allerlei bijeenkomsten van ouderenbonden lichten zij ouderen voor over wat ouderenmishandeling is en wat zij er tegen kunnen doen.

Veel onwetendheid

Staatssecretaris Van Rijn: “Ouderen vinden het heel moeilijk om over ouderenmishandeling te praten. Mede daarom is er veel onwetendheid. Het is cruciaal dat we het uit de taboesfeer halen met goede voorlichting, zodat het beter herkend wordt en mensen weten hoe ze hulp kunnen zoeken. De vrijwilligers die vandaag met onze hulp hun missie starten, spelen daarin een sleutelrol. Ik ben trots op hun enthousiasme en wens hun ontzettend veel succes.”

350 bijeenkomsten

De 35 voorlichters gaan tot en met 2014 overal in het land bijeenkomsten organiseren. In totaal zo’n 350. Gezamenlijk hebben de vier ouderenbonden een bereik van zo’n 900.000 leden. De voorlichtingscampagne maakt onderdeel uit van het actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ dat in 2011 is gelanceerd door het kabinet. Het Actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ heeft tien concrete acties om ouderenmishandeling tegen te gaan.