Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Rozenactie Amsterdam tegen ouderenmishandeling

10-06-2013

Het Steunpunt Huiselijk Geweld Amsterdam (SHGA) houdt donderdag in samenwerking met de stadsdelen een rozenactie om de bewustwording rondom ouderenmishandeling te vergroten. Het Steunpunt loopt hiermee vooruit op de internationale dag bestrijding ouderenmishandeling op 15 juni.

De portefeuillehouders van de Amsterdamse stadsdelen gaan de straat op om witte rozen uit te delen aan bewoners. De rozen vergroten volgens de organisatie de zichtbaarheid van de actie op straat: “Wie wil nou niet een roos krijgen? Een witte roos kan een nieuw begin betekenen en staat tevens voor vriendschap, respect en hoop.” Aan de rozen hangt een signalenkaartje met informatie over het herkennen van ouderenmishandeling en wat er aan te doen valt.

Landelijk

Op meerdere locaties in het land vinden deze week acties plaats. Zo vindt donderdag in Den Haag de lancering van de voorlichtings- en training dvd ouderenmishandeling plaats. Het SHGA wil vooral de bewustwording rondom ouderenmishandeling vergroten. In Nederland komt ouderenmishandeling naar schatting 200.000 keer per jaar voor bij mensen boven de 65 jaar. Het manifesteert zich in veel meer vormen dan alleen fysieke mishandeling. Naast lichamelijke mishandeling komen ook psychische mishandeling, verwaarlozing, financiële uitbuiting, seksueel misbruik en schending van rechten voor.

Op 13 juni leggen het SHGA en de stadsdelen aan bewoners van Amsterdam uit in welke vormen ouderenmishandeling kan voorkomen en aan welke signalen je dit kan herkennen. Het SHGA blijft ook na deze dag aandacht besteden aan ouderenmishandeling. Andere campagnes worden in de loop van dit jaar ontwikkeld door het SHGA.

Meer informatie

Op externe linkwww.shg-amsterdam.nl staat meer informatie en een signalenkaart ouderenmishandeling.