Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Campagne Ouderenmishandeling Fier Fryslân

11-06-2013

Fier Fryslân start deze maand een campagne rond ouderenmishandeling. Doel is meer bekendheid te geven aan het fenomeen en de hulpinstanties waar slachtoffers terechtkunnen.

Met de campagne ‘Ik laat mijn oude dag niet bederven’ wil Fier het taboe op ouderenmishandeling doorbreken. Ouderen worden in deze campagne afgebeeld in vershoudzakjes, zoals je die in de supermarkt tegenkomt. ‘Zeer lang houdbaar’ staat erop. Sjikke Jansma, projectleider ouderenmishandeling van Fier Fryslân: "We willen hiermee aangeven dat iedereen het waard is om een geweldloos leven te leiden. Ook al ben je al tachtig of negentig jaar, dan nog kun je een verandering teweeg brengen in je leven. Dan nog kun je het geweld, met behulp van anderen, stoppen. Als je ‘oud’ bent, ben je niet uitgerangeerd. Dat is wat we de maatschappij willen meegeven. We roepen niet alleen ouderen op om hulp te zoeken, maar ook omstanders, zoals familieleden, mantelzorgers en hulpverleners."

Onopgemerkt

"Volgens cijfers wordt 1 op de 20 ouderen mishandeld in Nederland, dus ook in Friesland. Gezien het aantal meldingen betekent dit dat jaarlijks nog veel te veel zaken niet gemeld worden", legt Fier-medewerker Arno Wip van het team Direct Hulp Huiselijk Geweld uit. Bij ouderenmishandeling moet verder gedacht worden dan alleen fysiek geweld. "Ook doorgeschoten mantelzorg is mishandeling. Of financiële uitbuiting." Veel mensen weten dit niet, zodat veel leed onopgemerkt blijft. "Wanneer iemand ziet dat een kind door zijn moeder naar de overkant van de straat geslagen wordt, pakt hij of zij direct de telefoon. Kindermishandeling staat meer in de belangstelling."

Meer informatie