Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Bezuinigingen nekken Hulpmix.nl

11-10-2013

Hulpmix, een website voor online hulp aan jongeren, moet wegens bezuinigingen stoppen. De site, waar jongeren met hulpverleners kunnen chatten over problemen waaronder huiselijk geweld en misbruik, houdt per 1 december op te bestaan.

Hulpmix werd in 2007 opgericht door stichting E-Hulp.nl en is erkend als effectief bewezen jeugdinterventie. De site won in 2009 de externe linkNationale Jeugdzorg Prijs.

Anonieme zorg

Vooral migrantenjongeren en jongeren in de grote steden, die vaak uitsluitend online hulp zoeken, weten de site te vinden. Zorgverzekeraars mogen deze anonieme zorg echter niet vergoeden, aangezien omdat niet te controleren is bij wie de hulp precies terecht komt.

Enkele financiers trokken zich vorig jaar al terug. Daarop stopte de site met hulp per e-mail. Nu hebben ook Bureau Jeugdzorg Gelderland en GGZ Eindhoven, de laatste financierende organisaties van de site, aangegeven de geldkraan dicht te draaien.

Online behandelingen

Minister Schippers van VWS stelt sinds vorig jaar jaarlijks 2 miljoen euro beschikbaar voor anonieme online zorg. Dat is echter voor online behandelingen, niet voor preventieve hulpverleningsgesprekken zoals externe linkHulpmix die aanbiedt.