Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Slachtoffer seksueel geweld vindt hulp bij Centrum SFG

12-02-2013

Het Centrum Seksueel en Familiaal Huiselijk Geweld (SFG) in Nijmegen heeft sinds de opening in november tot en met januari van dit jaar tien vrouwen geholpen na een verkrachting. De helft was jonger dan zestien jaar. Gewoonlijk melden zich in de regio Nijmegen over een heel jaar gemiddeld 25 vrouwen met een hulpvraag nadat ze zijn verkracht.

Dat liet grondlegger van het Centrum SFG, Toine Lagro-Janssen, zaterdag in een interview met dagblad De Gelderlander weten. Lagro-Janssen, hoogleraar Medische Wetenschappen Vrouwenstudies, wil dit echter nog niet toeschrijven aan het nieuwe laagdrempelige zorgaanbod. "Het kan ook toeval zijn. Pas over een jaar weten we of er effect is van onze werkwijze."

UMC St Radboud

Het Centrum SFG is dan voor de acute hulp gevestigd op de SEH van het UMC St Radboud in Nijmegen. Daar vindt ook de opvang na acuut seksueel geweld plaats. Het doel van het centrum is het bieden van een laagdrempelige en veilige omgeving, waar de versnipperde hulp bijeenkomt rondom de slachtoffers van seksueel en familiaal huiselijk geweld. Vrouwen hoeven niet meer naar het politiebureau voor forensisch onderzoek of om aangifte te doen. Zedenpolitie en forensisch arts van de GGD komen naar de vrouwen op de hulppost in het Radboudziekenhuis. Medische professionals zijn bijgeschoold om seksueel en ander geweld beter te herkennen. Ook weten ze hoe ze bij een verdenking kunnen voorkomen dat sporen worden uitgewist die kunnen leiden naar de dader.

Lagro-Janssen adviseert professionals in de regio die vrouwen helpen die seksueel zijn misbruikt. "Huisartsen, maatschappelijk werkers en onderwijzers bellen mij, zodat we samen kunnen zoeken naar oplossingen voor dilemma's die vaker spelen. Hoe maak je bespreekbaar met je kinderen dat hun vader hun moeder slaat? Hoe kun je voorkomen dat een vrouw die zelf de wens heeft bij haar gewelddadige man te blijven, in een isolement blijft zitten", aldus de hoogleraar in De Gelderlander.