Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Amsterdam krijgt Oranje Huis

14-02-2013

Amsterdam krijgt een Oranje Huis, een blijf-van-mijn-lijfhuis nieuwe stijl. De nieuwe opvanglocatie zal in 2015 haar deuren openen en biedt plaats aan vijftig vrouwen. Dit meldt Het Parool. Het Oranje Huis werkt aan veiligheid met open vizier, in een open setting en - indien mogelijk - met het hele gezin.

In het Oranje Huis is open, zichtbaar en toekomstgericht. Mannen worden er niet geweerd maar juist nauw bij de hulp betrokken. In Alkmaar werd in 2011 al een Oranje Huis geopend. Hier wordt crisisopvang en begeleid wonen aangeboden. Daarnaast is er in het pand een Steunpunt Huiselijk Geweld aanwezig. Dit maakt het mogelijk om laagdrempelige, directe hulp op maat te bieden aan het hele gezin.

Sociale cohesie

Daarnaast verbindt het Oranje Huis zich actief met de buurt, vanuit de visie dat sociale cohesie en ontmoeting de veiligheid bevorderen. Cliënten worden dan ook gestimuleerd om activiteiten te ondernemen in de buurt.

In Amsterdam komen vrouwen te wonen met 'de meest ingewikkelde en ernstige veiligheidsproblemen'. De gemeente levert een bijdrage van één miljoen euro.

Meer informatie